poniedziałek, 13 lipca 2015

PYSZNA SZARLOTKA Z ROSĄ - mniamm - palce lizać -kostka margaryny -szklanka cukru -4 jajka (żółtka oddzielone od białek) -szklanka mąki -łyżeczka proszku do pieczenia -4-5 jabłek pokrojone w ćwiartki (najlepsza Szara Reneta) -łyżka cynamonu
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Margarynę wrzucamy do naczynia, dosypujemy 3/4 szklanki cukru (pozostałą część zostawiamy do białek). Miksujemy składniki i w trakcie dodajemy po jednym żółtku a kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę (najlepiej będzie to zrobić łyżką bo ciasto jest dość lepkie). Na ciasto układamy dość grubo pokrojone ćwiartki jabłek, które posypujemy odrobiną cukru (tylko po wierzchu, ok. 2-3 łyżki) możemy posypać odrobiną cynamonu (choćby dla koloru i zapachu)- ja posypuję i to solidnie - bo lubię. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 20 min (tak aby jabłka nam się nieco zapiekły) a w tym czasie ubijamy białka, do których stopniowo dodajemy pozostały cukier (na tym etapie próbuję czy piania jest odpowiednio słodka i ewentualnie doprawiam wg smaku). Kiedy jabłka będą już lekko rumiane, kładziemy na nie ubitą pianę z białek i znowu wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min. Czekamy aż piana zrobi się złocista. Po paru chwilach od wyciągnięcia z piekarnika pojawią się cudne kropelki, które dodają uroku naszemu wypiekowi. Prawda, że proste? a ponieważ trzecią moją miłością jest gotowanie, pitraszenie, pieczenie to zapraszam po przepyszne proste i wypróbowane przepisy na mojego bloga:) książkowo - kulinarno - malarskiego:)) i kto wie co jeszcze? ale przekonacie się niedługo:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz